Montage Instructies

Voordat met een kluis koopt, is het belangrijk om te bedenken waar u de kluis wilt plaatsen in uw huis en hoe deze verankert zou kunnen worden. Als een kluis niet veel weegt en niet goed vast zit, heeft u er natuurlijk weinig aan. Het is zelfs zo, dat in de meeste gevallen als een kluis minder dan 1000kg weegt je alleen verzekerd bent als deze verankerd is. Bij het certificeren van een kluis wordt altijd uitgegaan van een goede verankering van de kluis.

Hieronder zullen wij de punten doornemen, waar men aan moet denken bij het kopen van een kluis en hoe deze verankeren.

1. Waar gaat de kluis geplaatst worden?

Waar is een geschikte locatie in uw huis of op kantoor om een kluis te plaatsen? De beste plek is meestal een ruimte die makkelijk voor u toegangelijk is, maar niet opvalt. Zolang u met gemak bij de kluis kan komen, heeft het zin. Anders zal u de kluis minder snel gebruiken.
Een aantal plekken die men meestal kiest in huis zijn:

  • In een kast of meubel (weggewerkt)
  • In de eigen slaapkamer
  • Op zolder
  • In de garage

Voor op kantoor is het goed om een plek uit te zoeken, waar niet al het personeel constant toegang tot heeft.

2. Waar wordt de kluis aan bevestigd?

Veranker een kluis niet aan een poreus materiaal, zoals gips. Een betonnen vloer of muur is een betere optie om een kluis aan te verankeren. Een solide houten of stenen oppervlak kan ook gebruikt worden. De methode van het verankeren van de kluis is afhankelijk van het materiaal waaraan de kluis wordt bevestigd.

Als er een houten vloer is kan men overwegen de kluis te verlijmen of een stalen verankeringsplaat onder de vloer te plaats waar de kluis aan vast gemaakt kan worden.

Als een kluis brandwerend is, zult u zien dat er alleen verankeringsgaten in de bodem van de kluis zitten. Als er gaten aan de zijkanten zouden zitten dan beinvloed dat de brandwerendheid van de kluis. Het is bij een brandwerende kluis dus ook niet verstandig om zelf gaten in een muur te boren, om toch de kluis aan de muur te bevestigen. Een stevige betonnen vloer is de enige optie voor het verankeren van een brandkast.

3. Wat gaat u gebruiken om de kluis vast te zetten?

Er zijn vier methodes om een kluis vast te zetten. Hieronder zullen wij deze methodes doornemen en uit leggen wanneer elke methode het meest geschikt is.

Kluis verankeren met pluggen en houtdraadbouten

Het verankeren van een kluis is het makkelijkste met pluggen of houtdraadbouten. De pluggen worden geplaats in voor geboorde gaten in de vloer of de wand en dan schroeft u de kluis vast. Deze methode heeft als nadeel dat de maximale trekkracht laag is. De kluis kan vrij eenvoudig losgewrikt worden met een koevoet of kreekijzer. Gaat u toch de kluis vast zetten met pluggen, dan is het verstandig grote pluggen en schroeven te gebruiken voor een zo groot mogelijke weerstand.

Het verankeren van een kluis met mechanische ankers / keilbouten

Een mechanisch anker of spreidlastanker heeft een veel hogere weerstand dan een plug. Het anker spant zich steeds verder uit, als iemand met een koevoet gaat wrikken. De diameter grote van de keilbout bepaald hoe hoog de treksterkte is. In beton bij een diameter van 12 milimeter is de treksterkte 710kg. Een treksterkte van 1400kg kan bereikt worden bij een diameter van 16 milimeter.  Het nadeel van de mechanische installatie is dat het alleen kan in beton. De meeste Europees gecertificeerde kluizen worden gefabriceerd met speciale gaten in de achterwand, voor de perfecte mechanische verankering.

Chemische ankers voor het verankeren van de kluis

Dit is een van de sterkste methodes voor het vastzetten van uw kluis. Hoe werkt een chemisch anker?

  1. Boor gaten in vloer of de muur
  2. Vul de boorgaten op met de chemische twee componentenemulsie.
  3. Steek de pennen door de kluis in de gaten voordat de emulsie hard wordt.
  4. Goed laten verharden.

Als het verhard is zijn de bouten met geen mogelijkheid meer los te krijgen. Een treksterkte van 2100kg kan bereikt worden met pennen met een diameter van 16 milimeter. De bodem waaraan de kluis wordt vastzet, moet minimaal 10 centimeter dik zijn.

Het verlijmen van de kluis

Als er geen mogelijkheid is om te boren, kunt u ook kiezen om de kluis aan de ondergrond te lijmen. Het beste middel om een kluis vast te zetten is een MS Polymeerkit of een PU kit.  Het voordeel van deze methode is dat u de kluis op allerlei materialen kunt bevestigen om toch weerstand te bieden tegen wegnemen. Het is een vrij simpele manier om de kluis vast te zetten. U moet er wel rekening mee houden dat u na het gebruik van de MS Polymeer of een PU kit, zelf ook niet meer los kunt maken om hem te verplaatsen.